Tegenpolen trekken elkaar aan, kijk maar naar magneten. In de liefde lees, hoor en zie je dit ook vaak. Het is natuurlijk veel spannender als je lover anders is dan jij. Minder voorspelbaar, er is meer aantrekkingskracht. Maar werkt dit wel op de lange termijn? Die tegenovergestelde karaktereigenschappen zijn in het begin nog vaak leuk, want het is nieuw. Maar als je wat langer bij elkaar bent, kunnen de irritaties al snel oplopen. Hoe zit dit nou. Vallen we op iemand die op ons lijkt of vallen we toch op tegenpolen?
Het is natuurlijk logisch dat tegenpolen elkaar aantrekken en aan kunnen vullen. Daar is ook niks mis mee. Maar vaak zijn de relaties van korte duur bij tegenpolen. Intimiteit is namelijk vaker gebaseerd op gelijkenissen dan op verschillen. We vallen voor de lange termijn vaak op mensen die op ons lijken. Dus iemand met dezelfde persoonlijkheid, sociale achtergrond, normen en waarden, intelligentie, leeftijd, godsdienst, opleiding, interesses, gewoontes en gezondheid. Een simpel voorbeeld: kijk eens naar je vriendschappen. Vaak zijn dat mensen die ook op je lijken en waar je de dingen mee kunt delen die jij én zij leuk vinden.
Mensen die op elkaar lijken, zijn vaak meer tevreden over hun relatie. Ze begrijpen elkaar namelijk veel beter. De communicatie is beter, er zijn veel minder botsingen. Hoe meer je het met elkaar eens bent, hoe leuker je elkaar vindt. Tegenpolen zullen elkaar echter ook aan blijven trekken. Dat komt door de nieuwsgierigheid en de uitdaging. Er is minder verveling, want je weet elkaar altijd te verrassen met hoe je bent als persoon. Je kunt ook veel van elkaar leren als je compleet anders bent, maar het werkt slechter voor de langere termijn. Je begrijpt elkaar minder, omdat je minder op 1 lijn ligt. Oftewel: vaker ruzies en frustraties.
Naast dat je qua innerlijk op elkaar lijkt, geldt hetzelfde voor het uiterlijk. Mensen die gelijkwaardig zijn qua uiterlijk matchen beter dan wanneer iemand bijvoorbeeld een 10 is en een ander een 6. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk! Don’t shoot the messenger… geef de wetenschap de schuld.
Nu is het natuurlijk heel logisch dat je nooit met alles overeenkomt. En dat hoeft ook zeker niet. Gelukkig maar! Want anders wordt het wel erg saai. De methode van Gottman geeft de volgende punten aan waarmee je kunt voorspellen of een relatie wel of niet gaat werken op de langere termijn.
Kijk op het leven. Als je allebei heel anders in het leven staat, wordt het behoorlijk lastig samen te leven en te zijn. Denk maar eens aan andere ideeën over het besteden van geld, omgaan met gezondheid of opvoeding van een kind.
Activiteiten. Zorg ervoor dat er een paar activiteiten zijn die jullie allebei leuk vinden om te doen. Hierbij geldt ook weer: je hoeft niet alles samen te doen. Helemaal niks leuk vinden om samen te doen, omdat jullie zo verschillend zijn, maakt de kans op een succesvolle relatie vrij klein.
Relatie tot seks. Seks is altijd een (belangrijk) dingetje in relaties. Je moet hier een beetje op dezelfde lijn liggen of anders heel erg goed kunnen communiceren over dit onderwerp. Anders wordt de relatie een moeilijk verhaal.
Karakter. Een introvert past vaak beter bij een introvert dan bij een extravert en vice versa. Zelfde geldt voor voor passieve en assertieve mensen en voor mensen die hoogsensitief of juist super nuchter zijn.